Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Werknemers op de weg? WEGAS verzekering voor schade in het verkeer

Veel werknemers zijn tijdens werktijd onderweg. Bijvoorbeeld voor het bezoeken van een relatie of gang naar een cursus. Krijgt hij of zij een ongeluk in het verkeer? De gevolgen hiervan zijn niet altijd gedekt op je aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Hiervoor kun je een WEGAS verzekering afsluiten. 

Als werkgever ben je aansprakelijk als een medewerker tijdens werktijd letsel op loopt. Wanneer dit gebeurt op de werkvloer, kun je een beroep doen op jouw aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). In het verkeer ligt dit echter anders. Veel AVB’s sluiten schade met of door motorvoertuigen uit op de dekking. Hiervoor kun je een Werkgeversaansprakelijkheid verzekering afsluiten (WEGAS). Soms wordt de ‘S’ vervangen door ‘M’, dat staat voor motorrijtuigen.

Verschil tussen WEGAS en WEGAM verzekering
De WEGAS en WEGAM verzekering wordt vaak door elkaar gebruikt. Let bij het afsluiten ervan of de dekking ook geldt voor fietsers. Dat was eerst voornamelijk bij WEGAS het geval, maar tegenwoordig soms ook bij een WEGAM verzekering. Daarnaast kan een WEGAS verzekering mogelijk worden uitgebreid met dekking voor bestuurders van motorrijtuigen. Ga dus goed na aan welke dekking je behoefte hebt en of de verzekering dat ook dekt.

Is de WEGAS of WEGAM verplicht?
De verzekeringen zijn niet verplicht, al heeft de Hoge Raad in een aantal specifieke situaties het ontbreken ervan veroordeeld. Je bent als werkgever namelijk verantwoordelijk voor je werknemers tijdens werktijd. Het afsluiten van een WEGAS/WEGAM is volgens de Hoge Raad een onderdeel van goed werkgeverschap. Zeker als er sprake is van letselschade in het verkeer, kunnen de kosten bovendien hoog oplopen. Je hiertegen verzekeren is geen overbodige luxe.

Dit dekt de WEGAS verzekering 
De WEGAS of WEGAM verzekering vergoedt de schade van de werknemer tijdens het uitoefenen van zijn werk in het verkeer. Denk hierbij aan een wijkverpleger die van de ene cliënt naar de andere gaat, of een vertegenwoordiger die veel bedrijven bezoekt. De dekking geldt ook voor andere activiteiten die verband houden met het werk, zelfs als een werknemer onderweg is naar een personeelsuitje buiten werktijd. Woon-werkverkeer valt vaak niet onder de dekking. Dit kun je bij sommige verzekeraars wel aanvullend verzekeren.

Zoals bij iedere verzekering zijn er voorwaarden en uitsluitingen. Zo is schade door molest, natuurrampen, atoomkernreacties, fraude en opzet over het algemeen niet gedekt. Dit geldt ook wanneer er alcohol of drugs is gebruikt.

De hoogte van de WEGAS premie hangt vooral af van het aantal deelnemers en je bedrijfsprofiel. Benieuwd of een WEGAS / WEGAM in jouw situatie relevant is? Wij brengen dit graag voor je in kaart. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie