Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Spaarrentes maken flinke sprong

Sparen leverde in de afgelopen jaren bar weinig op. De spaarrente dook in een gestage glijvlucht naar het nulpunt. Soms zelfs daaronder. Inmiddels lijkt de bodem voorlopig uit zicht. De gemiddelde spaarrente op een standaard rekening ligt bijna vier keer zo hoog als een jaar eerder.

Onderzoeksbureau Moneyview meldt 53 rentewijzigingen in het derde kwartaal van dit jaar. Dit zijn er drie keer zoveel dan een kwartaal eerder. Bijna in alle gevallen ging het om renteverhogingen. Momenteel ligt de gemiddelde rentevergoeding bij een saldo van € 10.000,- net boven 0,20%, vier keer zo hoog als een jaar eerder. Geen enkele bank hanteert daarnaast nog negatieve spaarrentes.

Waarom stijgt de spaarrente
De Europese Centrale Bank (ECB) speelt een belangrijke rol op de spaarmarkt. Deze instantie heeft er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat banken tegen extreem lage kosten geld konden lenen. Banken die geld juist tijdelijk bij de ECB wilden onderbrengen, moesten daarvoor betalen in plaats dat ze er een vergoeding voor kregen. Deze strategie zorgde voor lage rentes. Een voordeel als je geld wilt lenen, maar nadelig bij sparen. Inmiddels voert de ECB de rentes op. Het belangrijkste doel hiervan is het beteugelen van de inflatie. Als spaarder profiteer je van deze ommezwaai.

Top 5 hoogste spaarrente
Grotere banken als ABN, Rabobank en ING hebben de spaarrente ook verhoogd. Toch bieden ze vaak niet de hoogste rentes. Breng je jouw geld bij een andere aanbieder onder? Neem dan wel de voorwaarden door. Als een bank oorspronkelijk uit het buitenland komt, kan het bijvoorbeeld zijn dat het Nederlandse depositogarantiestelsel niet geldt. Bij een faillissement van de bank ben je in die situatie aangewezen op de regeling in het land van herkomst. Onderstaand de top-5 spaarrentes van banken die onder het Nederlandse stelsel vallen.

Bank    Rekening Rente
Yapi Kredi Bank   Euro Plus Spaarrekening 0.50%  
LeasePlan Bank   Flexibel Sparen 0.40%
Anadolubank   Alfa Slimmer Sparen 0.35%  
NIBC Direct   Internetspaarrekening 0.25%
DHB Bank   S@veOnline 0.25%


Hoogste rente spaardeposito twee jaar

Als spaarder kan je een hogere spaarrente ontvangen als jij je geld een tijd kunt missen. Op een spaardeposito staat je geld een vooraf overeengekomen tijd vast. Toch opnames doen kan in principe alleen tegen betaling van een boeterente. De rente op deze deposito’s is stevig opgelopen in de afgelopen weken. Geld twee jaar vastzetten levert op dit moment tot twee procent per jaar op.

Bank    Rekening Rente
Yapi Kredi Bank  Euro-Plus Deposito  2.00%
GarantiBank  Gouden Termijn Deposito  1.70%
Anadolubank  Alfa Depositorekening  1.60%
DHB Bank  Maxi spaarsekening 1.50%
NIBC Direct  Termijndeposito 1.25%
LeasePlan Bank   Termijndeposito 1.25%
Nat. Nederlanden   Depositosparen 1.25%


Zet je jouw geld liever korter vast, zoals één jaar? Ook voor dit termijn biedt Yap Kredi Bank met 1.75 procent de hoogste rente op dit moment. Belangrijk bij een spaardeposito is dat je niet profiteert van een eventuele verdere stijging van de rente. Jouw rente staat namelijk vast tijdens de afgesproken looptijd. Daarnaast is het geld niet beschikbaar als je jouw woning wilt verbouwen of een ander doel voor ogen hebt.

De grootste angst voor de ECB is de torenhoge inflatie, die laat zich maar moeilijk bedwingen. De Centrale Bank zal in de komende tijd dan ook vasthouden aan het beleid met hogere rentes. Banken reageren overigens vaak met de de nodige vertraging op bewegingen in de markt. Voldoende redenen om aan te nemen dat de gemiddelde spaarrente verder zal stijgen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie