Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Grens NHG-hypotheek stijgt fors in 2023

De grens voor een NHG-hypotheek stijgt volgend jaar naar € 405.000. Nu is dit nog € 355.000. Deze verhoging moet meer huizenkopers de mogelijkheid bieden om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. De verhoging is geen overbodige luxe, gezien de sterk gestegen huizenprijs in het afgelopen jaar. 

Ondanks een afkoelende woningmarkt bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen afgelopen kwartaal € 425.000, zo publiceerde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) recent. Geen overbodige luxe dus om de huidige NHG-grens stevig te verhogen.

Hogere NHG-grens bij energiebesparende maatregelen
Wanneer er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd, ligt de NHG-grens hoger. Voor 2023 ligt de lat in die situatie op € 429.300. Hierdoor kun je de gekochte woning direct isoleren en voorzien van bijvoorbeeld zonnepanelen. Houd er wel rekening mee dat de totale lening moet passen bij je financiële mogelijkheden.

Voordeel Nationale Hypotheek Garantie
NHG biedt een vangnet bij financiële problemen na bijvoorbeeld een scheiding, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Met hulp vanuit NHG kan je mogelijk langer in het huis blijven wonen of worden schulden kwijtgescholden. Vereiste is wel dat je voldoet aan de voorwaarden. Naast het vangnet ligt de rente op een hypotheek vaak lager door de NHG-regeling.

Bijdrage NHG blijft 0,60 procent
Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je een eenmalige vergoeding. Deze premie is zowel nu als volgend jaar 0,6 procent over het hypotheekbedrag. Met het geld wordt de buffer opgebouwd die kan worden ingezet voor het ondersteunen van huiseigenaren.

Hoe wordt de NHG-grens vastgesteld?
Ieder jaar wordt de grens voor NHG-hypotheken opnieuw vastgesteld. De berekening erachter is de woningwaarde van de afgelopen 27 maanden, plus vier procent. De toevoeging van vier procent is vorig jaar ingesteld om de sterk stijgende woningprijs enigszins bij te kunnen benen.

NHG onderstreept noodzaak stijging
Carla Muters, voorzitter Raad van Bestuur NHG, onderstreept de noodzaak van een hogere NHG-grens: “De stijging is echt nodig. Mensen sluiten door de sterk gestegen huizenprijzen een steeds hogere hypotheek af om een huis te kopen. Wij willen er zijn als die groep te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid, te hoge woonlasten, echtscheiding of andere problemen.

Door de verhoging van de grens en de adempauze op de woningmarkt komt een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie eerder binnen bereik. Wil je meer informatie over een passende hypotheek in jouw situatie? Laat vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie