Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Je variabele hypotheekrente vastzetten nu de rente stijgt?

Heb jij in het verleden gekozen voor een variabele hypotheekrente? Je hebt ongetwijfeld gemerkt dat de hypotheekrente in de afgelopen weken fors is gestegen. Je kunt de rente alsnog vastzetten. Het vastzetten van de rente is bij de meeste geldverstrekkers zo gepiept. Bedenk wel dat je daarmee ook de voordelen van een variabele hypotheekrente opgeeft.

Bij het afsluiten van je hypotheek moet je beslissen wat je met de rente doet. Je kunt deze vastzetten voor een bepaalde periode of je kunt hem variabel houden. In het laatste geval wordt de hypotheekrente gekoppeld aan de marktrente. Wanneer die stijgt, stijgt de hypotheekrente ook en vice versa. Met een rentevaste periode staat je de rente juist vast voor een bepaalde periode, ongeacht de ontwikkelingen op de rentemarkt.

Vaste rente versus variabele rente
Of een vaste of variabele rente bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke situatie én voorkeuren. Beide varianten hebben voor- en nadelen. Zo is een variabele rente over het algemeen lager dan die van een rentevaste periode. Op dit moment is laagste variabele rente 1,25%, ten opzichte van 2,45% voor 10 jaar vast en 2,76% bij een 20 jaar vaste hypotheekrente.

Een variabele rente heeft voordelen als de rente daalt. Hier staat tegenover dat je minder zekerheid hebt. Met een rentevaste periode weet je waar je aan toe bent qua hypotheeklasten. Een ander verschil is dat je met een variabele hypotheekrente het hele hypotheekbedrag boetevrij kunt aflossen. Met rentevaste periode betaal je vaak boeterente als je in één keer een groot deel van je hypotheek wilt aflossen. Je kunt dan bijvoorbeeld maximaal 10 procent van de oorspronkelijke leensom boetevrij aflossen.

Rente explosief gestegen: tijd om rente vast te zetten?

In het afgelopen half jaar is de hypotheekrente enorm gestegen. Economen zien de rente eerder verder stijgen dan dalen in de komende tijd. Wil je dit niet afwachten? Je kunt een verdere verhoging voor zijn door de variabele lening of leningdeel vast te zetten.

Als je de rente gaat vastzetten, moet je beslissen voor welke periode je dit doet. De meest gekozen rentevaste periode van dit moment is 20 jaar. Geldverstrekkers kunnen zelf bepalen welke perioden zij aanbieden. Het kan dus voorkomen dat de ene geldverstrekker geen periode van 30 jaar hanteert, maar wel één van 25 jaar. De rentevaste periode kan echter nooit de looptijd van de hypotheek overstijgen. Loopt je hypotheek nog 25 jaar? Dan kun je maximaal een rentevaste periode afsluiten voor dezelfde periode.

Hoe zet je de variabele hypotheekrente vast?
Over het algemeen kun je bij de meeste geldverstrekkers de variabele hypotheekrente zonder bijkomende kosten omzetten in een rentevaste periode. Vaak kun je dit in het klantportaal van de geldverstrekker regelen. Na de aanvraag ontvang je een nieuw renteaanbod. Pas na je akkoord gaan de nieuwe afspraken over de rente en de rentevaste periode in.

Het omzetten van je variabele hypotheekrente is vaak het werk niet. Bekijk vooraf wel goed of het vastzetten van de rente past bij jouw situatie. De zekerheid van een vaste rente gaat bijvoorbeeld wel gepaard met hogere maandlasten. Dit moet passen bij je financiële situatie. Onze adviseurs adviseren je hier graag over, neem via het onderstaand formulier vrijblijvend contact op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie