Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Licht briesje op woningmarkt voorbode voor verdere afkoeling?

Gemiddeld werd een woning in het eerste kwartaal van dit jaar voor 428.000 euro verkocht, zo rapporteert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Hiermee is de woningprijs op jaarbasis 13,7 procent gestegen. Een forste stijging. Toch is er sprake van een lichte afkoeling als we kijken naar de voorgaande kwartalen. Het begin van een kentering?

Voordat we verder inzoomen op de marktsituatie eerst enkele belangrijke punten uit het NVM-verslag:

  • Er werden bijna 29.000 woningen verkocht door NVM-makelaars, bijna 19% minder dan vorig jaar. Het zijn er 18% minder dan in het laatste kwartaal van 2021.
  • 79% van alle woningen werd verkocht voor een prijs hoger dan de vraagprijs.
  • Het koopwoningaanbod in Nederland ligt in vergelijking met een jaar geleden ruim 4% lager, maar in vergelijking met een kwartaal eerder juist 10% hoger. In totaal staan er aan het eind van het 1e kwartaal 2022 ruim 17.100 woningen te koop.
  • In het vierde kwartaal van 2021 zijn slechts 6.450 nieuwbouwwoningen en bouwkavels nieuw op de markt gekomen, een daling van 7% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Licht briesje op de woningmarkt
Het lijkt vreemd dat er met een gemiddelde prijsstijging van 13,7 procent sprake is van een lichte afkoeling op de woningmarkt. Deze stijging is echter minder heftig dan de 20+ procent stijging in de voorgaande kwartalen. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2021 daalde de gemiddelde verkoopprijs met 2,1 procent. Daarnaast is het aanbod beschikbare koopwoningen licht gestegen in de afgelopen maanden. Dat hebben we lang niet gezien. Overigens is dit aantal nog steeds historisch laag, met circa 17.100 aangeboden woningen in heel Nederland.

Druk op de woningmarkt blijft hoog
NVM-voorzitter Onno Hoes is iets optimistischer over de situatie op de woningmarkt. Toch uit hij opnieuw zijn zorgen. ‘’Ik constateer opnieuw dat er tegenover de onverminderd grote én acute woningvraag geen passend aanbod staat. Niet in aantallen en niet in type woningen. Ik maak me daar grote zorgen over. Daar komt nog bij dat de oplevering en realisatie van meer nieuwbouw stagneert door tekort aan mensen en materialen. De huidige situatie onderstreept nog meer het belang van de toegezegde regierol van minister de Jonge, samen met de andere overheden en marktpartijen. We moeten letterlijk en figuurlijk bouwruimte creëren. Gezamenlijk moeten wij in staat zijn om in alle segmenten woningen met betaalbare woonlasten te kunnen realiseren.”

Krap aanbod en stijgende hypotheekrente
Het grootste probleem blijft het gebrek aan (nieuwe) woningen die aansluiten op de woonbehoefte van kopers. Deze krapte blijft de woningprijzen opdrijven. In het vierde kwartaal van 2021 zijn er 6.450 nieuwbouwwoningen en bouwkavels nieuw op de markt gekomen. Het streven van de overheid ligt eerder op 25.000 per kwartaal.

Terwijl het aanbod schaars blijft, zijn er wel ontwikkelingen die de woningprijs kunnen drukken in de komende tijd. De belangrijkste zijn:

  • De hypotheekrente zat fors in de lift de afgelopen tijd. Hierdoor kan je over het algemeen minder lenen met hetzelfde inkomen, wat een effect heeft op de prijs die voor woningen betaald kan worden.
  • De toegenomen inflatie zorg voor stijgende kosten, met een centrale rol voor gas en brandstof. Ook boodschappen worden duurder. Dit heeft niet direct effect op een maximale hypotheek. Toch worden kopers mogelijk voorzichtiger met grote uitgaven.
  • Onzeker nog is welk effect de oorlog in Oekraïne op termijn verder heeft op de economie van ons land en daarbuiten. Zeker is in ieder geval dat het niet bijdraagt aan financiële stabiliteit.

Het is te vroeg om te stellen dat het lichte briesje op de woningmarkt een voorbode is van een verdere afkoeling. Feit is wel dat er tegenover de krapte verschillende factoren zijn die een verdere prijsstijging kunnen afremmen. We blijven dan ook nauwlettend de richting van de hypotheekrente en inflatie volgen.

Ben je zelf op zoek naar een woning en wil je weten wat jij met de huidige hypotheekrentes maximaal kunt lenen? Vul vrijblijvend het onderstaande formulier in. Onze adviseurs zijn je graag van dienst en kunnen je door alle stappen van de financiering loodsen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie