Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Jonger personeel wil 6 jaar eerder met pensioen

Willen jouw medewerkers eerder met pensioen? Maak je geen zorgen, ze zijn bepaald geen uitzondering. Nagenoeg iedere werknemer in Nederland wil eerder met pensioen dan de huidige wettelijke pensioenleeftijd. Hoeveel eerder, dat verschilt per leeftijdsgroep. Opvallend is dat jonge werknemers bijna zes jaar eerder met pensioen willen dan hun 55+ collega’s. 

Hoe jonger je werknemer, des te eerder ze met pensioen willen. Werknemers tussen de 18 en 34 jaar willen het liefste rond hun 60e met pensioen. Voor werknemers ouder dan 45 jaar geldt dat ze rond 64e met pensioen willen. Werknemers boven de 55 zien het zelfs wel zitten om door te werken tot hun 66e levensjaar. Dit blijkt uit een onderzoek van SD Worx een HR- en payroll dienstverlener. Verder blijkt dat oudere werknemers energieker zijn en minder stress ervaren. 

Salaris grootste drijfveer om door te werken
Ben jij tevreden over je oudere werknemers en wil je ze zo lang mogelijk aan boord houden? Dan kun je volgens het onderzoek het beste meer loon bieden. 36 procent van de respondenten geeft aan dat een hoger loon hen kan overhalen om langer door te gaan. Op nummer twee (31%) staat minder werkuren en op nummer drie (21%) de inhoud van het werk. Wanneer het inhoud van het werk interessanter is, of als het meer betekenis krijgt, zou het gemiddelde personeelslid langer door willen gaan. 

Oudere werknemers energieker
Een opvallende uitkomst is dat 55-plussers zich energieker voelen op de werkvloer dan werknemers tussen de 18 en 24 jaar. Bijna de helft van de oudere werknemers geeft aan te bruisen van de energie. Voor jongeren geldt dit voor 24%. Ook voelen oudere werknemers zich fitter en gezonder. Dit heeft mogelijk te maken met de manier waarop het werk wordt ervaren. Zo geeft 36 procent van de jonge werknemers (18 - 24) aan het werk mentaal belastend te vinden. Vanaf 55 jaar daalt dit naar 29 procent. 

Houd vinger aan de pols bij werknemers
Oudere werknemers voelen zich mogelijk fitter en energieker doordat ze meer vertrouwd zijn met hun werk. Door hun ervaring maken ze zich minder snel zorgen over hun takenpakket en heeft deze groep de boel doorgaans goed onder controle. Daarnaast zitten ze in hun privéleven meestal in een rustiger vaarwater. Het is goed om regelmatig na te gaan hoe het met je werknemers gaat. Fitte en energieke werknemers leveren vaak betere werkprestaties en zwaaien minder snel af. 

Kamp jij net als veel andere ondernemers met een chronisch tekort aan werknemers? Om nieuw personeel te enthousiasmeren moet je rekening houden met de veranderende wensen rondom werk en pensioen. Het aanbieden van een ruime pensioenregeling is een goed begin. Vergeet daarbij ook niet om ouder en meer ervaren personeel op waarde te schatten qua arbeidsvoorwaarden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie