Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Risico bedrijfsbrand relatief hoog in corona tijdperk

Het aantal bedrijfsbranden lag in 2020 relatief gezien hoog, in vergelijking met eerdere jaren. Opvallend, want veel bedrijven waren dicht omdat werknemers thuiswerkten in verband met corona. Een bedrijfsbrand kan grote gevolgen hebben, waaronder een  faillissement. Zorg dus dat je weet hoe je jouw bedrijf kunt beschermen tegen brand.

In 2020 lag het aantal bedrijfsbranden op 3.617. Hiermee komt het aantal lager uit dan het gemiddelde uit eerdere jaren (4.079). Toch werd een grotere daling verwacht in het coronajaar, waarin veel bedrijfspanden niet of amper in gebruik waren. 

Industrie en kantoor meest getroffen door brand
Uit de Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat de meeste branden in 2020 ontstonden in panden met een industriële functie (30 procent), op de voet gevolgd door kantoren (23 procent) en winkelpanden (20 procent). De belangrijkste oorzaken van brand waren brandstichting, kortsluiting en menselijk handelen.

Risico’s van een bedrijfsbrand
Veel ondernemers zijn zich niet of nauwelijks bewust van de risico’s van een bedrijfsbrand. Een brand kan op verschillende manieren impact hebben op het bedrijf. Om te beginnen is een brand uiteraard extreem gevaarlijk voor werknemers of klanten in het gebouw. Daarnaast is de kans op schade aan het pand en inventaris groot. Vergeet ook de impact op het milieu niet. Bij een brand kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Ook hier ben je als ondernemer aansprakelijk voor. Lees hier verder hoe je milieuschade kunt afdekken met de milieuverzekering. 

Het grootste risico van een bedrijfsbrand is misschien nog wel de continuïteit. In veel gevallen komen de werkzaamheden stil te liggen. Dit betekent omzetverlies. Ben je niet verzekerd tegen de directe schade van een brand, dan kan het verlies van omzet de genadeklap zijn.

Brand voorkomen is beter dan genezen
Het Verbond stelt het volgende over bedrijfsbranden: “Een brand zorgt vaak voor bedrijfsonderbreking. Ongeveer de helft van de ondernemingen is na zo’n brand binnen twee jaar failliet. Het voorkomen van een bedrijfsbrand is om deze redenen cruciaal.” 

Op de website checklistbrand.nl kun je informatie vinden over brandoorzaken, het voorkomen ervan en is het mogelijk om een risicoscan uit te voeren. Daarnaast heeft het Verbond in samenwerking met de brandweer een visiedocument opgesteld over brandveilig ondernemen.

Stichting Salvage helpt bij bedrijfscontinuïteit 
Stichting Salvage biedt, namens verzekeraars, eerste hulp na brand. In 2020 is de stichting 1.450 keer uitgerukt bij brand. De coördinatoren van de stichting gaan naar de brandlocatie, nemen zo snel mogelijk schadebeperkende maatregelen en adviseren de ondernemer over de vervolgstappen. Deze praktische hulp is in de eerste uren waardevol. Dat is namelijk het moment waarop je de gevolgen voor de bedrijfscontinuïteit nog positief kunt beïnvloeden. 

Een brand in je pand kan vergaande gevolgen hebben voor zowel jou als je onderneming. Laat je goed adviseren over de gevolgen van een brand en neem maatregelen om het te voorkomen. Benieuwd in hoeverre je goed verzekerd bent voor de gevolgen van een brand? Laat dit weten via onderstaand formulier en je hoort snel van ons.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie