Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Een eigen bedrijfspand kopen? Dat kan met de bedrijfshypotheek

Huur je nu bedrijfsruimte maar overweeg je een eigen pand te kopen? Of heb je nu al een pand maar wordt het tijd voor de volgende stap? Met een bedrijfshypotheek kan je het aanschaffen of verbouwen van een bedrijfspand financieren. Houd rekening met de verschillen ten opzichte van een reguliere hypotheek. We helpen je alvast op weg.

Looptijd bedrijfshypotheek
Een bedrijfshypotheek kan je afsluiten met verschillende looptijden. Een looptijd van 20 of 25 jaar is vrij gebruikelijk. Korter kan ook, wel liggen de kosten per maand hoger naarmate de lening sneller wordt afgelost. Dat moet wel aansluiten bij je financiële mogelijkheden. Gaat het om een verbouwing in plaats van een aankoop, dan is een looptijd van circa 10 jaar gebruikelijk.   

Hoogte hypotheekrente bedrijfshypotheek
Vraag je een bedrijfshypotheek aan, dan beoordeelt de geldverstrekker de financiële gezondheid en het toekomstperspectief van jouw onderneming. Niet alleen de omzet en winstcijfers in het verleden spelen hierbij een rol. Ook zaken als ervaring en opgebouwde  kennis kunnen meewegen.

Op basis van het totaalplaatje wordt vastgesteld of en welke bedrag je kan lenen. Daarnaast is de hoogte van de hypotheekrente deels afhankelijk van de uitkomst. Geldverstrekkers hanteren een basisrente plus een risico opslag. Loopt een bedrijf relatief weinig risico en wordt er al jaren een hoge en stabiele winst gemaakt? In die situatie loopt de bank minder risico dan bij een bedrijf dat nog in opbouw is. Het verschil in risico kan terug te zien zijn in een hogere of lagere hypotheekrente. 

Eigen geld nodig
Bij het kopen van een bedrijfspand kan je doorgaans niet voor het hele aankoopbedrag bij een geldverstrekker aankloppen. De meeste banken financieren maximaal 70% van de marktwaarde. Deze marktwaarde is de mogelijke opbrengst als het pand verkocht zou worden in normale omstandigheden (vrije markt). Stel je hebt een pand op het oog van €275.000. In dit voorbeeld heb je €82.500 aan eigen geld nodig, nog los van overige aankoopkosten. Voor de overige € 192.500 kan je een zakelijke hypotheek aanvragen. De exacte mogelijkheden verschillen per geldverstrekker en zijn afhankelijk van je bedrijfsresultaten.

Verhoogde overdrachtsbelasting in 2021
Koop je een bedrijfspand, dan betaal je sinds begin dit jaar 8% overdrachtsbelasting. Dit was voorheen 6%. Houd naast deze belasting rekening met overige bijkomende kosten. Denk aan onroerendezaakbelasting, opstalverzekering en periodiek onderhoud aan het pand. 

Annuïteiten- of lineaire hypotheek aflossen
Net als met een reguliere lening krijg je ook bij een zakelijke hypotheek te maken met rente en aflossing. Dit kan op verschillende manieren, met als meest gebruikelijke:

  • Een annuïteitenhypotheek
    Het maandelijkse bedrag voor aflossing en rente blijft tijdens de looptijd van de lening gelijk.
  • Een lineaire hypotheek
    Het maandelijkse bedrag voor de aflossing blijft gelijk. Wel daalt het bedrag waarover je rente betaalt, waardoor de maandlasten afnemen na verloop van tijd.


Wil je weten wat in jouw situatie de mogelijkheden voor een bedrijfshypotheek zijn? We voorzien je graag van deskundig advies. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie