Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Waar staan we met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Arbeidsongeschiktheid heeft vergaande gevolgen. Met een verzekeringsplicht voor zelfstandigen zijn straks alle werkenden beschermd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Ben je zzp'er? Dan moet je binnen een paar jaar waarschijnlijk verplicht zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Wat is de stand van zaken op dit moment?

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt voort uit een pensioenakkoord tussen vakbonden en het kabinet. Volgens vakbonden is een verplichte AOV noodzakelijk omdat werknemers een oneerlijke concurrentiestrijd voeren met zzp’ers. Veel zelfstandigen zijn niet verzekerd, waardoor ze hun diensten goedkoper kunnen aanbieden. Zonder die verzekering lopen zzp’ers echter wel meer risico als ze arbeidsongeschikt raken. Dit kan weer een grote impact hebben op het zorgsysteem. 

Voorlopige inhoud verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering
Naar aanleiding van het pensioenakkoord heeft Stichting van de Arbeid (StvdA) op 3 maart 2020 een voorstel aan minister Koolmees overhandigd voor een verplichte AOV. Dit zijn de belangrijkste punten uit het voorstel: 

  •  Uitkering van maximaal €1.650 bruto per maand (huidig minimum loon)
  • Premie is maximaal €220 bruto per maand. Deze premie is aftrekbaar.
  • De Belastingdienst int de premie, het UWV keert het uit.
  • Het arbeidsongeschiktheidscriterium is de gangbare arbeid. Bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid wordt er gekeken naar wat er nog wel kan. Er wordt geen rekening gehouden met het beroep, opleiding en werkervaring. 
  • De eigenrisicoperiode (wachttijd) is standaard een jaar. De periode kan wel aangepast worden naar een half jaar of naar twee jaar. Zo kan er invloed worden uitgeoefend op de premie. 
  • Zzp’ers die zich liever zelf verzekeren, of al een verzekering hebben, krijgen vrijstelling. 


StvdA wijst ook op het belang van keuzevrijheid. Zo moeten zelfstandigen zelf het risico kunnen bepalen. Daarnaast moet er ook een mogelijkheid zijn om aanvullende verzekeringen af te sluiten, zolang deze maar voldoen aan de ‘standaard’. 

Uitvoerbaarheid lastig maar geen showstopper
Onlangs heeft demissionair minister Koolmees aan de Tweede Kamer laten weten dat het advies van StvdA lastig uitvoerbaar is. Toch wil hij er wel mee verder en bekijken wat er in de uitvoering wél mogelijk is. Dit proces gaat waarschijnlijk nog wel enkele jaren duren. Het Verbond van Verzekeraars juicht toe dat de minister vasthoudt aan de plannen. Het Verbond stelt dat het de moeite waard is om hier tijd en energie in te steken. Zodat er uiteindelijk een goed systeem tot stand komt voor alle zelfstandigen. 

Op zijn vroegst wordt de AOV verplichting pas verwacht in 2024. Door de complexiteit van de uitvoerbaarheid is het goed mogelijk dat de verplichting nog langer op zich laat wachten. Heb jij nog geen AOV? Bedenk goed welke risico’s je loopt als je arbeidsongeschikt raakt. Wil je hierin meer inzicht? Onze adviseurs helpen je hier graag bij. Via onderstaand formulier neem je vrijblijvend contact op. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie