Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Inventarisverzekering of een goederenverzekering. Wat is het verschil?

De spullen in je woonhuis verzeker je met een inboedelverzekering. Maar wat doe je met de spullen die in jouw bedrijfspand staan? Die verzeker je met een inventaris- of een goederenverzekering. Wat is het verschil tussen de twee en heb je ze altijd allebei nodig?

Een inventarisverzekering lijkt nog het meest op je gewone particuliere inboedelverzekering. Je bureau op kantoor is in principe niet anders dan je eettafel thuis. Het verschil zit in de voorwaarden. Bij diefstal moet er op je inventarisverzekering ook sprake zijn van braakschade. Die voorwaarde geldt op een gewone inboedelverzekering meestal niet.

Met een goederenverzekering verzeker je je handelsvoorraad. Dat wat je nog te verkopen hebt. Je koopwaar is dus niet verzekerd op je inventarisverzekering. Ben je retailer? Zorg dan voor een goederenverzekering die goed bij je bedrijfsvoering past. De schade door het uitvallen van koelinstallaties is vaak gemaximeerd. Je kunt dat bedrag verhogen of kiezen voor een polis met een hoger standaardmaximum.

Nieuwwaarde, dagwaarde en vervangingswaarde
Hou rekening met het verschil tussen nieuwwaarde en vervangingswaarde. Je inventarisverzekering werkt zoals je inboedelverzekering. Als het beschadigde of verloren product niet boven een bepaald percentage van z'n levensduur is, dan krijg je de nieuwwaarde vergoed. Meestal is dat tot 60 procent van de levensduur. Is het product ouder, dan wordt er afgeschreven en krijg je de dagwaarde uitgekeerd.

Voor de goederenverzekering geldt dat principe niet. Je verzekeraar betaalt je niet de prijs waarvoor jij je voorraad verkoopt, maar vergoedt jouw inkoopprijs. Ofwel de vervangingswaarde.

Bedrijfsschade niet meeverzekerd
Als je voorraad onverkoopbaar wordt, dan wil je de verloren zaken natuurlijk vervangen. Hou er ook rekening mee dat je bedrijfsvoering enige tijd stilligt. Zeker na een brand of ander groot incident kun je lang zonder omzet zitten, terwijl je kosten wel doorlopen. Een inventaris- of goederenverzekering vergoedt die kosten niet!

Je kunt dat risico wel verzekeren, maar dat doe je in bedrijfsschadeverzekering. Lees hier meer over het verzekeren van omzetverlies na schade.

Apart of in één polis
Sommige verzekeraars bieden de inventaris- en goederenverzekering als één product aan. Heb je een bedrijf in de zakelijke dienstverlening, dan is de kans niet groot dat je over een uitgebreide handelsvoorraad beschikt. Het is dan vaak goedkoper om voor een enkele inventarisverzekering te kiezen. Onze assurantieadviseur kan het premieverschil voor je berekenen.

Heb je als zzp'er een inventarisverzekering nodig?
Of een inventarisverzekering noodzakelijk is als je zzp'er bent, hangt af van je werkomstandigheden. Werk je vanuit huis, dan kun je in veel gevallen goed af met je gewone particuliere inboedelverzekering. De meeste woonverzekeringen dekken tot maximaal 15.000 euro aan zakelijke spullen die je in huis hebt liggen.

Heb je een eigen kantoor als zpp'er en werk je met dure materialen, dan is een inventarisverzekering wel het overwegen waard.

Wat de beste inventarisverzekering of goederenverzekering is, hangt af van het type bedrijf dat je hebt. Zoek je een verzekering die qua dekking en kosten perfect aansluit op je wensen? Onze zakelijke verzekeringsadviseur helpt je graag met een passend verzekeringspakket.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie