Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Verzekeraars introduceren nieuwe standaard voor brandveiligheid

Vanaf januari 2018 is er een nieuwe standaard om de brandveiligheid van elektronische apparaten te testen. De methode heet NTA 8220. Waar de naamgeving van dergelijke standaarden als vanouds te wensen overlaat, moet NTA 8220 inhoudelijk wel veel verduidelijken. De inspectiestandaard gaat enkel over brandveiligheid. Volgens het Verbond van Verzekeraars lost dat veel discussies op.

Het Verbond verwacht dat in 2018 meerdere verzekeraars een inspectie volgens de NTA 8220 als voorwaarde zullen stellen voor het afsluiten van een zakelijke brandverzekering. De keuring is overigens geen wettelijke verplichting, maar kan op initiatief van een verzekeringsmaatschappij wel vereist worden voor dekking.

De nieuwe standaard is opgesteld in samenwerking met UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche. Omdat installateurs, inspecteurs en verzekeraars de NTA 8220 in nauw overleg hebben vastgesteld, verwacht het Verbond minder discussie tussen de partijen onderling.

Het verschil met NEN 3140
Voorheen was de NEN 3140 de belangrijkste norm voor de keuring van elektronische apparaten. Het verschil met NTA 8220 is vooral de omvattendheid van de inspectie. De NEN-inspectie kijkt behalve naar het risico op kortsluiting ook bijvoorbeeld naar de kwalificaties van de mensen die de apparatuur moeten bedienen. De NTA-keuring richt zich daarentegen puur op de brandveiligheid.

Er zit dus overlap tussen beide keuringen. Ze kunnen volgens UNETO-VNI daarom relatief eenvoudig gelijktijdig uitgevoerd worden.

Regelmatige inspectie
De nieuwe keuringsmethode gaat uit van regelmatige inspecties van de elektronische apparaten. Uit onderzoek van zakelijke opstalverzekeraars blijkt dat minder dan de helft van de bedrijven hun elektronica regelmatig laat nakijken. Door wel periodiek te keuren zou de jaarlijkse brandschade aan bedrijfspanden en -inventaris met 40 procent omlaag kunnen, denkt het Verbond.

Overigens hebben veel zakelijke brandverzekeringen al garantieclausules in de polis staan. Dat zijn extra voorwaarden waar je als bedrijf aan moet voldoen om de geldigheid van de brandverzekering overeind te houden. Een periodieke keuring van de gebruikte elektronica komt ook geregeld voor als garantieclausule.

Nog meer codes
Een andere bekende keuring die over elektronische installaties gaat is de NEN 1010. Nog zo'n verhelderende naam. Deze inspectie heeft alleen te maken met de aanleg van elektronische installaties. Die aanleg moet verlopen volgens de NEN 1010 standaard. Na de installatie is de codenaam niet meer van toepassing voor je verzekering.

Heb je de NEN 3140 helemaal niet meer nodig? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Een verzekeraar is niet verplicht om met één of beide standaarden te werken. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je werknemers. Met de NEN 3140 kun je aantonen dat het personeel dat werkt met de machinerie over voldoende kennis en kunde beschikt om ze te kunnen bedienen. Een NTA 8220-inspectie bemoeit zich niet met de werknemers.

Wil je weten wat jouw zakelijke brandverzekering voor eisen stelt aan elektronische installaties binnen je bedrijf? Neem dan contact met ons op. We nemen het graag met je door.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie