Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

'Verzuimverzekering maakt kabinetsplan voor loondoorbetaling overbodig'

Een langdurig zieke werknemer kost een bedrijf veel geld. Een werkgever is verplicht minstens twee jaar lang het loon door te betalen. Vooral voor kleinere ondernemingen tot 25 werknemers kan dat een strop zijn. Het nieuwe kabinet wil daarom de lasten voor de loondoorbetaling juist voor kleinere bedrijven verlichten. Maar daar kleven ook nadelen aan. Is het wel nodig?

Wat is het plan? De kosten van het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid worden nog steeds gedragen door de ondernemer. Zodra een arbeidsongeschikte werknemer het tweede jaar ingaat, worden de lasten overgenomen door een collectieve verzekering waar elke kleine werkgever een verplichte premie voor betaalt. Zo worden de lasten door alle bedrijven gezamenlijk gedragen.

85% heeft verzuimverzekering
Een collectieve verzekering opstarten vereist veel inspanning. Terwijl volgens een grote verzuimverzekeraar 85 procent van het MKB al beschikt over een verzuimverzekering. De noodzaak is dus minder groot dan het kabinet aanneemt. Juist de kleine en middelgrote bedrijven verzekeren zich al tegen de kosten van arbeidsongeschikte werknemers omdát het zo'n groot risico is.

Een ander vraagstuk is de reïntegratie van arbeidsongeschikte werknemers. Bedrijven die veel inspanningen verrichten om een arbeidsongeschikte werknemer binnen een jaar weer aan het werk te krijgen, worden in de nieuwe situatie als het ware gestraft voor bedrijven die zich minder bekommeren om een thuiszittende collega. Dat wringt.

Verzuimverzekering helpt bij reïntegratie
Drie partijen hebben er belang bij dat een zieke werknemer weer snel aan de slag gaat. De werkgever, de verzekeraar en niet in de laatste plaats de werknemer zelf. Bij een verzuimverzekering krijg je daarom ook uitgebreid advies en ondersteuning voor reïntegratievraagstukken. Die expertise heeft een kleinere onderneming zelf meestal niet in huis.

Dossier-estafette niet bevorderlijk
In het kabinetsplan wisselt de verantwoordelijkheid voor een zieke werknemer na het eerste jaar. Dat is ook voor de arbeidsongeschikte zelf niet bevorderlijk. Het zou betekenen dat je na één jaar de contacten over reïntegratie met de ene verzekeraar verbreekt, om je dossier opgepakt te zien worden door een collectieve verzekeraar.

Ben je na twee jaar nog steeds arbeidsongeschikt en heeft je werkgever een aanvullende WIA-verzekering afgesloten bij een particulier verzekeringsbedrijf, dan komt je dossier waarschijnlijk weer terug bij het bedrijf uit het eerste jaar. Zo'n estafette met dossiers is een recept voor problemen.

Een collectieve verzuimverzekering schiet zo het doel voorbij. Het Verbond van Verzekeraars heeft een tegenvoorstel gedaan waarin er meer verantwoordelijkheid voor reïntegratie naar de verzekeraars gaat.

Een goed vangnet voor je medewerkers geeft blijk van goed werkgeverschap. Heeft jouw bedrijf de zaken rond verzuim en arbeidsongeschiktheid goed op orde? Als je twijfelt kijken we graag met je mee en bespreken we de mogelijkheden voor jouw bedrijf en je werknemers.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie