Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Risico van cybercriminaliteit wordt nog altijd onderschat

Cybercriminaliteit verdwijnt niet meer. Ondanks de snelst groeiende vorm van criminaliteit worden de risico’s nog altijd onderschat. Weet jij wat het kost als je computers plotseling versleuteld zijn? Als al je klantgegevens op straat komen te liggen? Een cybercrimeverzekering dekt niet alleen de kosten van een hack, je krijgt ook advies en ondersteuning bij de online beveiliging van je bedrijf.

Cybercriminaliteit heeft een zolderkamerimago. Bleke jongens die onderling respect afdwingen door de servers van overheidsinstanties te kraken. Om daarna bij moeder aan te schuiven voor het eten. Die tijd is echter voorbij. Online criminaliteit is in het domein van de georganiseerde misdaad gekomen en heeft sindsdien een grote vlucht genomen.

Minder dan de helft is voorbereid
Het Amerikaanse consultancybureau Gartner doet regelmatig onderzoek naar online beveiliging van bedrijven. Bij een grootschalige enquête onder ruim 3.000 ondernemingen in 100 verschillende landen gaf 95 procent van de ondervraagden aan dat de risico's van cybercriminaliteit alleen maar toenemen. Anderzijds achtte slechts 47 procent zichzelf in staat om online aanvallen adequaat af te slaan.

Dat zijn de grote multinationals. In het midden- en kleinbedrijf zijn de belangen misschien minder groot, maar is ook niet altijd de kennis aanwezig om het risico te onderkennen en van daaruit te handelen. De eerste cybercrimeverzekeringen hebben daarom allemaal een groot preventiecomponent.

Verzekering zonder voorwaarden
Voor verzekeringsmaatschappijen is cybercrime als risico een relatief nieuw fenomeen. Waar polisvoorwaarden normaal het uitvloeisel zijn van jarenlange ervaring met preventie en schade, geldt dat voor de grote online risico's nog niet. Een grote zakelijke verzekeraar lanceerde onlangs een cyberverzekering zonder polisvoorwaarden. Volgens de verzekeraar ontwikkelen de risico's zich zo snel, dat het moeilijk is om die in voorwaarden te verpakken.

De verzekering zonder voorwaarden richt zich op het mkb. Op een A4'tje staan slechts enkele spelregels waar verzekeringsnemers zich aan moeten houden. Deelnemers moeten vooraf een uitgebreide analyse van de risico's laten uitvoeren en bij acceptatie de beveiligingssoftware van de verzekeraar op alle computers installeren.

Verhoogd risico voor welgestelde ondernemer
Een andere verzekeringsmaatschappij signaleert dat vermogende ondernemers en hun gezinnen ook een groter risico lopen om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Het bedrijf verzekert niet de gemiddelde inboedel, maar woningen en inrichtingen in het hoge segment. Ze hebben hun dekking uitgebreid met een cybercrimeverzekering, die de gevolgen van online afpersing, gijzeling en identiteitsfraude verzekert.

Verzekeringen tegen cybercriminaliteit zijn heel verschillend. Het is duidelijk dat er een grote vraag is naar online beveiliging en afdekking van risico, maar dat er nog gezocht wordt naar een standaard. Vanwege de nieuwigheid laten cyberverzekeringen zich dus niet heel gemakkelijk vergelijken. Ben je benieuwd naar de verschillen? Laat dan je gegevens achter voor een afspraak met onze assurantieadviseur.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie