Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Dit bepaalt de kwaliteit van een autoverzekering

WA, WA+, of allrisk. Dat zijn de dekkingen waar je uit kunt kiezen als je een autoverzekering afsluit. Vergelijk je ze zelf, dan zul je zien dat de prijzen onderling flink verschillen. Maar waar zit dat verschil in? De ene autoverzekering is de andere niet. Lees hier waar je behalve de premie ook op moet letten als je op zoek bent naar een autoverzekering.

Eigen risico
Een autoverzekeraar kan de kosten drukken door een eigen risico in te houden op schadevergoedingen. Dat zie je terug in een lagere premie. Een eigen risico is niet per definitie slecht. Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek claimt jaarlijks één op de vijf automobilisten iets op zijn autoverzekering. Je kunt beter één keer 150 euro eigen risico betalen, dan vijf jaar lang 5 euro per maand meer betalen voor een afgekocht eigen risico.

De bonus-malus ladder
Autoverzekeringen belonen je voor goed rijgedrag. Hoe snel je korting oploopt is afhankelijk van de bonus-malus ladder. Niet te verwarren met schadevrije jaren. De opbouw en terugval in schadevrije jaren zijn overal gelijk. De korting die eraan verbonden wordt, verschilt per verzekeraar. Je kunt dus hoog ingeschaald worden en daarna amper meer korting krijgen. Of plotseling veel meer gaan betalen na een schade dan je bij een andere verzekeraar zou doen. Belangrijk dus, die bonus-malus ladder.

De nieuwwaarderegeling
Heb je een relatief nieuwe auto, dan is de nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling ontzettend belangrijk. In de eerste jaren van een auto is de afschrijving het hoogst. Daarom wil je liever tegen de nieuwwaarde verzekerd zijn in plaats van de dagwaarde. Sommige autoverzekeringen betalen één jaar de nieuwwaarde uit bij total loss, andere verzekeraars geven je drie jaar lang de nieuwwaarde. Dat scheelt je duizenden euro's.

Vrije keuze van herstelbedrijf
Autoverzekeringen sluiten contracten met schadeherstelbedrijven om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het kan zijn dat jouw verzekering je verplicht om je schade bij deze partijen te herstellen. Ook als dat niet je voorkeur heeft. Kies je toch voor een ander bedrijf, dan betaal je een hoge eigen bijdrage of wordt de schade zelfs helemaal niet gedekt.

Net zoals een zorgverzekering duurder wordt als je helemaal vrij bent om zelf je arts of ziekenhuis te kiezen, wordt een autoverzekering ook duurder als de keuzevrijheid groter wordt.

Je hebt overigens ook autoverzekeraars die je niet beboeten als je een niet-gecontracteerde hersteller kiest, maar die de keuze voor een aangesloten schadehersteller belonen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een leenauto helemaal gratis tijdens het herstel van je eigen auto.

Maximeringen
Je auto heeft een bepaalde waarde als die van de fabrieksband rolt. Dat is de waarde waar je auto voor verzekerd is. Als je zelf aanpassingen maakt of zaken toevoegt die specifiek voor de auto zijn, dan vallen die toevoegingen en aanpassingen onder de noemer 'auto-accessoires'. Een nieuwe, dure lak is dus ook een accessoire. De accessoires zijn tegen een maximumbedrag meeverzekerd. Hoe hoog dat maximum is? Dat verschilt per verzekeraar.

De accessoires zijn de belangrijkste maximering op je autoverzekering, maar er zijn er meer. Bekijk je polisvoorwaarden aan welke vergoeding een maximum verbonden is.

Schade verhalen zonder allrisk
Wanneer je auto allrisk verzekerd is en je bent door iemand anders aangereden, dan vergoedt jouw verzekering eerst de schade. Daarna worden de kosten verhaald op de tegenpartij. Als je auto alleen WA of WA+ verzekerd is, ben je officieel geen partij voor je eigen verzekeraar wanneer iemand anders aansprakelijk is. Sommige autoverzekeringen helpen je in die gevallen toch om je schade te verhalen. Dat is een extra dienst.

Service
Het serviceniveau van autoverzekeraars kan flink verschillen. Dat valt niet op in eenvoudige vergelijkingen, maar zodra je de verzekering nodig hebt kan het storend worden. Is er een digitale omgeving waarin je de voortgang van je schade kunt bekijken en kunt communiceren met de behandelaar van je dossier? Tussen welke uren kun je de schadeservice bereiken? Niet elke partij is even ver met de servicevoorzieningen.

Ben je op zoek naar een kwalitatief goede autoverzekering? Wij kunnen een uitgebreidere vergelijking maken dan de online vergelijkingssites. Laat je gegevens hieronder achter. We nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een goed aanbod.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie