Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zwanger en ondernemer? Vang je inkomen op tijdens je verlof met een aov

Vrouwen in loondienst hebben recht op vier maanden betaald zwangerschapsverlof. Ben je ondernemer of zzp'er, dan is dat een ander verhaal. Sinds 2008 bestaat gelukkig de Zwanger-en-Zelfstandig-regeling (ZeZ), maar erg ruimhartig is die niet. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) kan je wel de gewenste aanvulling geven op je inkomen.

De Zwanger-en-Zelfstandig-regeling geeft ondernemers de mogelijkheid om met zwangerschapsverlof te gaan. Als je in het kalenderjaar voor je zwangerschap minstens 1.225 uur aan je onderneming hebt besteed, krijg je zestien weken lang de maximale uitkering van het UWV. Ben je voor de Belastingdienst geen ondernemer omdat je minder uren maakte, dan krijg je de uitkering naar rato van het aantal uren dat je in je bedrijf hebt gestoken.

Je kunt de Zwanger-en-Zelfstandig-uitkering aanvragen vanaf week 24 van je zwangerschap, en uiterlijk twee weken voordat de uitkering in moet gaan.

De maximumuitkering voor de ZeZ-regeling is nooit hoger dan het minimumloon. In 2017 is dat € 1.565,40 bruto per maand. Daar komt nog wel vakantiegeld bij, maar het is geen vetpot. Werk je voor jezelf en heb je een kinderwens? Dan kun je in de periode dat je niet werkt je inkomen aanvullen uit je arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov).

Aov via een verzekeraar of het UWV
Je kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij, maar je kunt je ook verzekeren via het UWV. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij het UWV moet je dan wel afsluiten binnen zes maanden nadat je uit loondienst ging om voor jezelf te beginnen. Lees hier meer over de voorwaarde van een aov bij het UWV.

Waar moet je op letten?
Natuurlijk moet je arbeidsongeschiktheidsverzekering een zwangerschapsdekking hebben. Net zo belangrijk is de wachttijd. Verzekeraars hanteren vaak een wachttijd van 2 jaar na het afsluiten voordat je gebruik kunt maken van de uitkering bij zwangerschap. Er zijn verzekeraars die je meteen of na een jaar dekking geven, maar daar zul je wat meer voor moeten betalen.

Het is ook belangrijk om te kijken of je ZeZ-uitkering in mindering wordt gebracht op je aov-uitkering. Het UWV houdt de ZeZ-uitkering in op je verzekerde bedrag. Is je verzekerde bedrag lager dan het minimumloon, dan krijg je alleen aanvulling uit het ZeZ tot aan het minimum. Wil je echt een aanvulling, dan is een verzekering van het UWV niet de beste mogelijkheid.

Ben je langer uit de roulatie door bijvoorbeeld complicaties, dan loopt de ZeZ-regeling niet langer door. Een aov kun je zo lang door laten lopen als je zelf wilt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen hebben talloze knopjes waar je aan kunt draaien om de verzekering af te stemmen op jouw situatie. Daardoor is een aov ook voor beginnende ondernemers goed betaalbaar. Interesse? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag met het vinden van een passende verzekering.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie