Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wat veroorzaakte de gaten in je dak? Hagel of toch storm?

In de zomer gaat storm nog wel eens gepaard met stevige hagelbuien. Nu kun je je tegen hagelschade verzekeren, maar ook tegen storm. Een boer met hagelschade in Brabant verzekerde zich tegen storm, maar niet tegen hagel. Nu probeert hij in een rechtszaak alsnog zijn schade vergoed te krijgen. Een casus die belangrijk kan zijn voor zakelijke opstalverzekeringen.

Op 23 juni 2016 trok er een zware hagelbui over Brabant en Noord-Limburg. De hagelstenen die vielen, waren zo groot als tennisballen en gingen bij de kippenboer dwars door het dak van zijn stallen heen. Omdat hij de dekking voor hagelschade bewust uit zijn zakelijke opstalverzekering had geschrapt, vergoedde zijn verzekeraar de schade niet.

Wat is de oorzaak?
De boer is het daar niet mee eens. Volgens hem zijn de gaten in het dak niet veroorzaakt door hagel, maar was de storm die de hagelballen spuwde de werkelijke oorzaak van zijn schade. Daarom vindt hij dat zijn verzekeraar alsnog over de brug moet komen om de herstelkosten te vergoeden.

Als de rechter daarin meegaat, heeft de kippenboer nog een tweede probleem. Hij moet aantonen dat het boven zijn boerderij ook werkelijk gestormd heeft. Dat betekent dat er windsnelheden gemeten zijn van minstens 14 meter per seconde. Ofwel windkracht 7. Omdat hagel in heel smalle stroken valt, zijn die snelheden niet gemeten bij het dichtstbijzijnde weerstation.

Hagel en supercel
De hagelstenen kwamen uit een zogeheten supercel. Een plaatselijke, maar hevige storm. Hoogstwaarschijnlijk wind genoeg voor storm dus, maar niet voor de boer aantoonbaar.

Waarom is deze zaak belangrijk?
Als de boer gelijk krijgt van de rechter, dan wordt het voor opstalverzekeraars moeilijk om nog onderscheid te maken tussen stormschade en hagelschade. Dat betekent dat de voorwaarden een ingrijpende aanpassing nodig hebben, of dat stormschade een veel omvattender begrip wordt.

Als hagel- en stormschade gelijkgetrokken worden, dan zal een stormverzekering op je zakelijke opstalverzekering veel duurder worden. Meer gedekte gebeurtenissen betekent nu eenmaal een hogere schadelast en dus een hogere premie.

Maakt het voor particulieren uit?
Een particuliere opstalverzekering heeft altijd dekking voor beide voorvallen. Een specifieke uitzondering daargelaten. Voor je woonhuis maakt het voor de vraag of er dekking is dus niet uit of je hagel- of stormschade hebt. Het maakt voor je vergoeding echter wel uit. Stormschade heeft meestal een extra eigen risico, dat je niet betaalt voor hagelschade.

Voldoet de dekking van jouw zakelijke opstalverzekering niet meer aan de huidige situatie of hebben je verzekeringen sowieso een update nodig? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie