Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Niet aansprakelijk en toch betalen. Werkgevers lopen risico in het verkeer.

Heb je werknemers in dienst die regelmatig voor jou op pad zijn? Dan is een WEGAM-verzekering een onmisbare polis in je pakket. Als je medewerkers betrokken raken bij een ongeval in het verkeer, dan ben je als werkgever aansprakelijk voor de schade. Zelfs als de schuld bij de werknemer ligt.

WEGAM, of soms WEGAS genoemd, staat voor werkgeversaansprakelijkheid motorvoertuigen. Welk risico verzeker je ermee? Als een werknemer schade heeft na een ongeval, dan kan hij zijn schade verhalen op de aansprakelijke partij. Is de werknemer echter zelf aansprakelijk of kan hij om een andere reden zijn schade niet verhalen, dan is de werkgever de eerste in de rij om de schade te vergoeden.

Waarom is dat?Je kunt betogen dat je als werkgever niet verantwoordelijk bent voor de verkeersfouten van je medewerkers. De rechter heeft echter anders geoordeeld. Goed werkgeverschap houdt volgens een uitspraak van de Hoge Raad in dat je verplicht bent om een behoorlijke verzekering af te sluiten voor werknemers die voor jouw bedrijf deelnemen aan het verkeer.

Aansprakelijkheidsverzekering geeft geen dekking
Een andere veelgestelde vraag is waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet volstaat voor dit risico. Net als bij verzekeringen voor particulieren, geldt een aansprakelijkheidsverzekering niet voor schades met motorvoertuigen. Die moeten apart verzekerd zijn. Deze aansprakelijkheidsverzekering voor auto's (WAM), vergoedt op zijn beurt echter geen schade als de bestuurder zelf schuld draagt.

Je draagt als werkgever dus een risico als de aansprakelijkheid voor het ongeval bij de werknemer zelf ligt. In het geval van blikschade zal dat soms meevallen. Maar als er ook letsel is, dan kunnen de kosten snel oplopen.

Is een ongevallenverzekering voldoende?
Je kunt als werkgever ook een ongevallenverzekering afsluiten voor je personeel. De vraag wie er aansprakelijk is bij het ongeval, is bij deze verzekering evenmin van belang. Toch is een ongevallenverzekering vaak ontoereikend. Waarom?

Een collectieve ongevallenverzekering heeft een maximale verzekerde waarde. Dat betekent dat de verzekeraar nooit meer uitkeert dan het bedrag dat in de polis staat vermeld. In het geval van letsel, kunnen de schadevergoedingen echter veel hoger oplopen dan de maximale uitkering van een ongevallenverzekering.

Niet altijd aansprakelijk
Als werkgever draag je geen aansprakelijkheid voor werknemers die tussen huis en werk op en neer rijden. De rit die je personeelslid maakt, moet werkelijk in verband staan met het uitvoeren van zijn functie.

Dat is overigens wel een dunne scheidslijn, want ook daar zijn uitzonderingen bij te bedenken. Bijvoorbeeld een medewerker die onderweg naar huis iets afgeeft bij een klant. Ook in het geval van carpoolende werknemers heeft de rechter uitgesproken dat de werkgever aansprakelijk was voor de schade.

Verlies van no-claimkorting gedekt
Als de bestuurder van de auto een allriskverzekering heeft en er is geen letsel, dan is de gewone autoverzekering de eerst aangewezen partij om te vergoeden. De WEGAM-verzekering vergoedt vervolgens de no-claimkorting die de klant misloopt door het claimen van zijn schade.

De premie voor een WEGAM-verzekering is afhankelijk van het aantal werknemers dat voor het werk het verkeer in gaat. De dekking valt bij sommige verzekeraars aan te passen door bijvoorbeeld ook fietsende en lopende medewerkers te verzekeren. Wil je meer informatie over een WEGAM-verzekering? Wij helpen je graag.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie