Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Vergeten risico: de milieuschadeverzekering

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de grond onder je bedrijfspand. Veroorzaak je bodem- of waterverontreiniging, dan ben je aansprakelijk voor de kosten van de sanering. Vroeger werd milieuschade gedekt door de brand- of aansprakelijkheidsverzekering. Tegenwoordig heb je een milieuschadeverzekering nodig.

Voor wie is een milieuschadeverzekering belangrijk? Als je met schadelijke stoffen werkt, bestaat altijd het risico op verontreiniging. Dat kan zijn door lekkende vloeistoffen, maar bijvoorbeeld ook door het wegpompen van verontreinigd bluswater na een brand. Dergelijke schades komen niet alleen voor bij grote industrieën maar treffen ook kleinere bedrijven, bijvoorbeeld in de schoonmaakbranche.

Wat is er gedekt?
Vrijwel alle bodem- en waterverontreiniging op je eigen terrein is verzekerd. Zelfs als die is veroorzaakt door een naastgelegen bedrijf dat niet tegen milieuschade is verzekerd. Werk je op het terrein van anderen, dan kun je door jou veroorzaakte verontreiniging ook meeverzekeren.

Dekking voor de kosten van bodemonderzoek, het saneren van de grond zelf en de omzetderving zitten standaard in de meeste milieuschade-pakketten. Juridische hulp bij claims die samenhangen met de verontreiniging krijg je ook van je verzekeraar.

Er zijn echter uitzonderingen. Heb je ondergronds of bovengronds tanks staan met gevaarlijke stoffen, dan heb je een maatwerkverzekering nodig. De verzekeraar of een adviseur zal eerst langskomen om de situatie te beoordelen voor je een milieuschadeverzekering kunt afsluiten.

Asbest in je pand?
Als er gebouwd is met asbest gevelplaten of je hebt asbesthoudende dakbedekking, dan is er in principe niet veel gevaar voor de gezondheid. Het wordt pas gevaarlijk als de asbest loskomt na bijvoorbeeld een instorting of brand. Dan moet de asbest opgeruimd worden door een gespecialiseerd bedrijf.

Het verwijderen van asbest uit een bedrijfspand is niet verzekerd. Je kunt je wel verzekeren tegen de kosten van het saneren van asbest na een brand. Let wel op. Vanaf 2024 moeten alle asbest gevelplaten en dakbedekking in Nederland zijn verwijderd. Bespreek je plannen om het asbest te verwijderen met je verzekeraar. Die kan je ook advies geven over de bestaande subsidies voor asbestsanering.

Wat is niet gedekt op een milieuschadeverzekering?
Luchtverontreiniging is niet meeverzekerd in een milieuschadeverzekering. Ook letsel ontstaan door de water- of bodemverontreiniging is niet gedekt. De dekkingen van een milieuschadeverzekering waren vroeger onderdeel van de brandverzekering of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Tegenwoordig is dat losgetrokken, maar het komt nog steeds voor dat er dekkingen overlappen.

Twijfel je of je voor een bepaald risico verzekerd bent? Onze financieel adviseur kijkt het graag voor je na. Heb je maatwerk nodig? Dan kunnen we van jouw specifieke situatie een risicoanalyse maken. Je kunt dan zelf bepalen welke risico's je bereid bent te lopen en wat je wilt verzekeren.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie