Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hoe verzeker je jezelf tegen online criminaliteit?

Dat je een bedrijfspand goed moet beveiligen, is genoegzaam bekend. Hoe je online je risico's afdekt, is een stuk minder vanzelfsprekend. De financiƫle gevolgen van een datalek of hack kunnen echter flink zijn. Een cyber- of dataverzekering behoedt je voor ICT-schade.

Een cyberverzekering is een relatief nieuwe polis. Niet alle verzekeraars bieden hem aan en zoals zo vaak verschillen de voorwaarden per aanbieder flink. Het volgende voorbeeld is daarom geen standaardweergave van een cyberverzekering, maar een overzicht wat er mogelijk is.

Hacken
Een inbraak in je computersysteem kan veel schade veroorzaken. Tegen de meeste kosten kun je je verzekeren. Denk aan:

  • Vervanging of herstel van data, software en websites
  • Kosten van het onderzoek naar je beveiliging
  • Kosten van het onderzoek naar de dader
  • Kosten van extra communicatie met klanten
  • Claims van gedupeerden
  • Boetes van toezichthouders
  • Kosten voor PR en imagoherstel


Afpersing
Een nieuwe vorm van internetcriminaliteit is afpersing. Met een virus kunnen criminelen je digitale werkomgeving gijzelen. Alleen als je losgeld betaalt, krijg je weer toegang tot je bestanden en je systemen. Het zijn niet alleen grote ondernemingen die dat risico lopen. Ook in het midden- en kleinbedrijf komt deze manier van afpersing al regelmatig voor.

Dichte kamerdeuren en kippen zonder voer
Er zijn voorbeelden bekend waarbij afpersers alle sleutelkaarten van een hotel op afstand ongeldig maakten. Pas na het betalen van losgeld konden de hotelgasten hun kamers weer in. Een boer moest met lede ogen toezien hoe het voersysteem van zijn kippen werd stilgelegd en niet meer op gang kwam zonder losgeld over te maken aan de criminelen.

In zulke gevallen zien ondernemers zich gedwongen om te betalen om meer schade te voorkomen. Je verzekeraar geeft je bijstand als het je overkomt. Eventueel betaald losgeld wordt vergoed.

Omzetverlies
Wanneer je bedrijfsvoering stilligt door een cyberaanval, dan kun je je verzekeren tegen het omzetverlies dat je lijdt. Denk dan bijvoorbeeld aan een zogenaamde DDoS-aanval, waarbij hackers grote hoeveelheden internetverkeer op je website afsturen zodat de server overbelast raakt. Als jouw webwinkel daardoor uren of zelfs dagen uit de lucht is, dan is je omzetverlies verzekerd.

De meeste cyber- en dataverzekeraars bieden nieuwe klanten een gratis scan aan. Zo'n scan geeft inzicht in je risico's en laat de kwetsbare plekken in je online beveiliging zien. Is jouw bedrijf gevoelig voor online criminaliteit? We kijken graag mee hoe we jouw risico's het best mogelijk kunnen afdekken.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie