Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

De NEN3140-keuring. Waar moet je als ondernemer op letten?

Kortsluiting is één van de belangrijkste oorzaken van brand in bedrijfspanden. Brandverzekeraars verwachten daarom dat de elektrische installatie regelmatig gekeurd wordt. De meest gebruikelijke manier om dat te doen is met een NEN3140-keuring. Wat is dat en waarom verwacht ook de overheid dat je de keuring laat uitvoeren?

Door intensief professioneel gebruik van een elektrische installatie, ontstaan slijtage en beschadigingen. Dat is een risico. Om ongevallen te voorkomen, moet je periodiek de staat van je elektronica laten controleren. Dat kun je laten doen door een gecertificeerd keuringsbedrijf.

Wat wordt er gecontroleerd in NEN3140?
In principe wordt alles op laagspanning gecontroleerd. Dat kunnen machines en elektronische installaties zijn, maar ook gereedschappen en gewone elektrische apparaten. De locatie van gebruik is niet van belang. Dus niet alleen in fabrieken, garages en bouwplaatsen moet apparatuur gekeurd zijn, ook in kantoren, keukens en woonhuizen waar gewerkt wordt.

Waar bestaat de keuring uit?
De keuring bestaat uit twee onderdelen: de visuele en meetkundige keuring. In de visuele keuring kijkt de controleur naar de zichtbare staat van de elektronica. De installatietekeningen moeten up-to-date zijn, schakelmateriaal moet voldoen aan de normen en bovendien moet alles goed bereikbaar zijn.

De inspecteur verricht metingen om onder meer de weerstanden te analyseren. Zo onderzoekt hij de correcte werking van de installatie.

Wat is het verschil tussen NEN3140 en NEN1010?
Er bestaat ook nog een ander NEN-nummer: de NEN1010. Tussen de twee zit een belangrijk verschil. De NEN1010 gaat over de aanleg van een installatie. Dat moet volgens wettelijke normen die worden beschreven in NEN1010.

De NEN3140 gaat over het gebruik van de installatie. Is die veilig genoeg? Beschikken de mensen die het gebruiken en onderhouden over voldoende kennis en kunde om er mee te werken?

Niet alleen je verzekeraar verwacht een periodieke keuring
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je werknemers. De wet verplicht ondernemers om aan preventie te doen. Wordt de installatie niet regelmatig gecontroleerd, dan blijf je als werkgever in gebreke.

De NEN3140 is overigens niet wettelijk verplicht, maar is wel een erkende en eenvoudige manier om aan te tonen dat de apparatuur deugdelijk en gecontroleerd is.

Hoe vaak moet je een keuring laten uitvoeren?
Een uitgebreide keuring vindt meestal om de 5 jaar plaats. Veel gebruikte elektrische apparaten moeten vaker gekeurd worden. Meestal jaarlijks. Je hebt voor die jaarlijkse keuring van apparaten overigens geen elektriciën nodig. Je moet wel kunnen omgaan met de meetapparatuur, de resultaten beoordelen en vastleggen. Op euronorm.net lees je meer over de voorwaarden van een eigen keuring.

Wil je weten hoe jouw verzekeraar denkt over de brandverzekering? Neem dan contact met ons op. We houden je graag op de hoogte.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie