Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Checklist: huis bezichtigen in 9 stappen

Een bezichtiging van een huis. Spannend. Misschien loop je al in jouw toekomstige huis. Maar waar moet je precies op letten? Wat moet je controleren? Welke vragen stel je aan de makelaar? En welke niet? Met deze 9 tips loop je goed en gestructureerd door misschien wel jouw nieuwe woning.

1. Maak een wensenlijst
Waaraan moet jouw nieuwe huis voldoen? Maak een lijstje met je belangrijkste criteria en voeg hier een waardering aan toe. Bijvoorbeeld: minimaal 130 m2, zeer belangrijk (een 9). Garage met klusruimte, beetje belangrijk (een 7). Houtkachel, fijne extra (een 5). Denk verder aan het aantal kamers, het type woning, een tuin, de staat van onderhoud, het bouwjaar, de omgeving en de ligging. Met een wensenlijst voorkom je dat je tijd steekt in het bezoeken van woningen die eigenlijk niet aan je criteria voldoen.

2. Ontdek de omgeving
Ontdek, voordat je het huis gaat bezichtigen, de buurt en omgeving. Met een wandeling of fietstocht krijg je een goed beeld. Zijn alle voorzieningen die jij belangrijk vindt aanwezig? Is er voldoende parkeergelegenheid en is er een supermarkt in de buurt?

Onderzoek wat er speelt in de buurt, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Bel gerust aan bij de buren of iemand anders in de straat. Zij kunnen je vertellen hoe het is om in deze buurt te wonen en of er weleens overlast is.

3. Ga op zoek naar extra informatie
Heeft de gemeente nog plannen met de buurt waar het huis staat? En is er iets bekend over bodemverontreiniging, funderingsproblemen of overlast?

Op ruimtelijkeplannen.nl kun je van bijna elke gemeente het bestemmingsplan per buurt bekijken. Staat jouw buurt hier niet bij, raadpleeg dan de website van de gemeente zelf. Ook buurtkrantjes zijn nuttig om te lezen. Hier worden vaak plannen voor de buurt in aangekondigd.

Daarnaast kun je bij het Kadaster een woonrapport opvragen. Dit is een compleet rapport, dat je helpt de reële waarde van de woning in te schatten. Er staat onder andere informatie in over de waardeontwikkeling van de woning door de jaren. Ook kun je hiermee achterhalen wat de huidige bewoner voor het huis heeft betaald.

4. Bezichtig overdag
Het klinkt wellicht wat abstract, maar zonlicht zorgt voor een bepaalde beleving in een huis. Een beleving die je dus alleen overdag kunt ervaren. Of je het huis 's avonds ook mooi vindt, heb je veel meer zelf in de hand. Je kunt het 's avonds mooi maken met de juiste lampen. Bovendien zorgt daglicht ervoor dat je eventuele gebreken aan de woning gemakkelijker kunt zien.

5. Maak foto's
Doe het echt. Al is je geheugen nog zo goed, tijdens de bezichtiging kijk je naar de grote lijnen en mis je de details. Let verder op de hoeken van de woning die niet op de foto’s van Funda stonden. De makelaar fotografeert vooral de mooie stukken van een woning. Waarom heeft hij bepaalde hoeken niet gefotografeerd? Is er iets mis?

6. Bekijk álles
Het ligt voor de hand dat je alle kamers van het huis bekijkt, maar probeer ook andere ruimtes niet over te slaan. Vergeet bijvoorbeeld de schuur, de kelder, het balkon of een (dak)terras niet. Vraag daarnaast ook of je eventuele inbouwkasten of kruipruimtes kunt bekijken. En bekijk indien mogelijk het dak, om te zien of het in goede staat is.

Het huis wordt de verkopende partij natuurlijk piekfijn gepresenteerd. De kunst is om door die presentatie heen te kijken. Test het huis daarom: open deuren en ramen, draai de kranen open en spoel het toilet door.

7. Stel de juiste vragen

Zorg dat je uiteindelijk in ieder geval gevraagd hebt naar...

  • De isolatie van de woning. Is er dubbele beglazing? Zijn er vochtproblemen?
  • De CV-ketel. Hoe oud is de ketel? Een gemiddelde CV-ketel gaat 15 jaar mee.
  • Scheuren of scheve vloeren. Deze kunnen wijzen op verzakking van het huis. Is de fundering nog in orde?
  • Eventuele tekortkomingen van de riolering, elektriciteit of het gas. Zijn er ooit problemen geweest?
  • Vocht- of schimmelplekken. Hebben de ramen ventilatiemogelijkheden? En is er een afzuiginstallatie aanwezig in de keuken en badkamer?
  • Eventuele tekortkomingen van de riolering, elektriciteit of het gas. Zijn er ooit problemen geweest?

Waarschijnlijk krijg je niet overal meteen antwoord op. Dat is niet erg. Je kunt er ook voor kiezen om pas bij de tweede bezichtiging op de details van de woning in te gaan. Je eerste bezichtiging ga je dan vooral in op de leuke / praktische zaken van het huis, in plaats van op de technische.

Let wel op. Zijn er grote tekortkomingen aan de woning, dan is het noodzakelijk om het antwoord van de makelaar zwart op wit te hebben. Bij mondeling antwoord heb je geen poot om op te staan. Zeg dat je het fijn zou vinden als de makelaar zijn antwoord op jouw vraag iets verder toelicht per mail.

8. Plan een tweede bezichtiging
Nog steeds enthousiast? Plan dan een tweede bezichtiging in. Er zullen je nu een hoop details opvallen, die je de eerste keer over het hoofd hebt gezien. Stel tijdens je tweede bezoek de vragen die je de vorige keer vergeten bent.

Zorg dit keer voor een paar extra ogen die tijdens de bezichtiging met je meekijken. Bij voorkeur iemand met bouwkundige kennis, maar ook een vader of oom die nog niet verliefd is op het huis ziet veel meer dan jijzelf.

9. Kijk naar de mogelijkheden qua inrichting
Besteed bij de tweede bezichtiging aandacht aan de meer praktische punten van de woning. Waar zit de wasmachine-aansluiting? Waar komt de tv- en internetaansluiting binnen? En ligt er een mooie eikenhouten vloer in of wordt de woning kaal opgeleverd?

Ben je na de tweede bezichtiging nog steeds écht geïnteresseerd en overweeg je een bod uit te brengen? Dan is het belangrijk om de staat van het huis te controleren. Hiervoor kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld € 250. Verborgen gebreken, zoals lekkages of houtworm of houtrot, komen tijdens zo’n keuring aan het licht.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie