Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheek verlengen? Ga niet direct akkoord!

Wanneer je een hypotheek afsluit, spreek je met de bank af voor welke periode de hypotheekrente vast staat. Is de rentetermijn van bijvoorbeeld tien jaar verstreken, doet de bank je een nieuw voorstel. Het is niet waarschijnlijk dat jouw bank op dat moment het voordeligst is. Zonder te vergelijken ingaan op dit voorstel is dan ook niet verstandig. Je loopt daarmee het risico op fors hogere hypotheeklasten dan noodzakelijk.

Enige tijd voor het aflopen van de rentetermijn benadert de bank je met een voorstel. Uiteraard wordt daar niet bij vermeld dat je ook voor een andere aanbieder kunt kiezen. Omdat de rentetermijn is afgelopen, betaal je geen boeterente bij een overstap.  

Hypotheekrente 

Een bank die 10 of 20 jaar geleden de laagste hypotheekrente had, kan je nu een voorstel doen dat beduidend minder aantrekkelijk is. Dat heeft onder andere te maken met de onderstaande factoren.

 • De hypotheekmarkt verandert
  De hypotheekmarkt is voortdurend in beweging. Er komen nieuwe aanbieders als Munt- en Tulp Hypotheken bij. Om de gevestigde orde lastig te maken, moeten deze nieuwkomers zich onderscheiden. Bijvoorbeeld met een scherpe hypotheekrente. Ook ruimere voorwaarden, waaronder meer boetevrij aflossen, is een onderscheidend punt. 

  Ook verdwijnen er hypotheekaanbieders. Onder andere het Franse BNP Paribas besloot na de afgelopen crisis de Nederlandse hypotheekmarkt vaarwel te zeggen. 

 • De marktpositie bij de bank verandert
  Ook banken zelf veranderen. ABN Amro is een goed voorbeeld. De bank werd door de overheid gekocht en vervolgens naar de aandelenbeurs gebracht. Toen de bank nog in overheidshanden was, mocht de bank niet oneerlijk concurreren met de staatskas als veilige buffer. Stunten met de hypotheekrente was toen lastig. 

 • Je bent al klant
  Speciale rente-acties zal een bank liever aan potentiële klanten aanbieden. Jij bent immers als ‘binnen’. Vergelijk het met telecomaanbieders die juist voor nieuwe klanten speciale acties hebben.

 • Verschil hypotheeklasten
  Stel jouw hypotheek van € 250.000 loopt nog 20 jaar en je huidige bank stelt een hypotheekrente van 3,3 procent voor. De laagste mogelijke rente in de markt bedraagt 2,6 procent voor het genoemde termijn. Dan levert dit het volgende verschil op:

Wanneer je van hypotheekaanbieder verandert, betaal je eenmalige kosten. Zo moet je huis opnieuw getaxeerd worden en is er sprake van advieskosten. Onderstaand een reële schatting van de kosten, die in dit voorbeeld bekostigd worden met spaargeld:

Rekening houdend met de eenmalige kosten bedraagt het totale voordeel met de bovenstaande uitgangspunten € 31.800. Zo zie je dat een ogenschijnlijk klein verschil van 0,7 hypotheekrente over meerdere jaren grote gevolgen heeft.

Uiteraard verschillen de mogelijkheden per situatie. Wellicht ontvang je van jouw huidige bank juist wel een scherp aanbod waar geen andere hypotheekaanbieder tegenop kan. Daar standaard vanuit gaan kan echter een dure beslissing zijn. Vrijblijvend informeren bij je hypotheekadviseur is bovendien snel gedaan. 
 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie