Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Verschil lasten koophuis en huurwoning steeds groter

Huurhuizen-platform Pararius meldt dat de prijzen voor een huurwoning in de vrije sector explosief zijn gestegen. De prijs voor een gemiddelde gestoffeerde huurwoning bedraagt € 1.450 per maand. Daarbij is overigens Noord-Holland twee keer zo duur als Drenthe. Een koophuis is daarentegen in vrijwel geheel Nederland goed betaalbaar met de lage hypotheekrente van dit moment. Een vergelijking van de maandlasten.

Willen we een goede vergelijking kunnen maken tussen de maandlasten van een huurwoning en van een koophuis, dan moeten we de lasten van het koophuis vergelijken met die van een gestoffeerde huurwoning.

Huurwoning gestoffeerd of casco?

In een casco huurhuis zit niks. Je legt zelf je vloer neer en kiest zelf een keuken. Bij de gestoffeerde huizen zitten de vloerbedekking, de gordijnen en een basis-keuken bij de huur inbegrepen. Van de niet gemeubileerde huizen die Pararius toont, wordt 17% casco opgeleverd en 83% gestoffeerd.

Huurwoning: € 1.440 p.m.

De gemiddelde m2 -prijs van een gestoffeerde huurwoning is € 12. Een gemiddeld huis is 120 m2 groot (bron: CBS). De kale huurprijs, exclusief servicekosten, komt daarmee op 120 x 12 = € 1.440. Dit is een gemiddeld tarief. Zoals aangegeven zullen tarieven in Amsterdam negatief en landelijk positief hiervan afwijken. 

De € 1.440 is het bedrag aan kale huur. Energiekosten komen er nog bij. Bovendien wordt de huur jaarlijks enkele procenten naar boven bijgesteld. En het zijn puur lasten. Je wordt geen eigenaar. Alle inkomsten gaan naar de verhuurder.

Koophuis: € 1.085 p.m. (incl. aflossing + onderhoud)

Een gemiddeld koophuis kost op dit moment € 233.000. De laagste hypotheekrente 20 jaar vast op basis van Nationale Hypotheek Garantie bedraagt 2,5%. Daarvoor betaal je aan rente netto € 350 per maand. Bij aanvang is je aflossing € 435. Dat maakt een totaal  van € 785 per maand. 

Volgens de Vereniging Eigen Huis bedragen de onderhoudskosten aan je huis € 300 per maand. Die onderhoudskosten komen bij een huurwoning voor rekening van de huurbaas, ervan uitgaande dat deze verhuurder het onderhoud ook echt uitvoert. 

Netto kom je bij een koophuis, inclusief aflossing, hypotheekrenteaftrek en onderhoud, op € 1.085 per maand.

Huurhuis: elk jaar duurder

Huur je een woning, dan stijgt je huur elk jaar met 2,65%. Dat is de gemiddelde huurverhoging van de afgelopen tien jaar gebaseerd op sociale huurwoningen. In de vrije sector liggen de huurverhogingen gemiddeld nog hoger. 

Tien jaar lang 2,65% erbij betekent dat na tien jaar de maanlast van je huurhuis 30% hoger is dan nu: van € 1.450 naar € 1890. De rente van je koophuis staat 20 jaar vast. Je lost wel iets meer af dus je netto lasten stijgen in tien jaar van € 1.080 naar € 1.130 per maand.

Met een huurwoning ben je flexibeler. Maar daar is dan ook wel alles mee gezegd. Huren kost je elke maand honderden euro’s meer. Al bij twee jaar huren heb je afgerond al zo’n € 10.000 meer uitgegeven dan aan een koophuis. Huur daarom niet te lang. Of helemaal niet als je voldoende zekerheid hebt over je baan en inkomen.

Meer advies over kopen versus huren? Laat je reactie achter. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

nemassdeboer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie